Smak Włoch w leżącym na północy Polski Słupsku? Dzięki restauracji Casa Italia stało się to możliwe, jak nigdy dotąd. Lokal został otwarty w maju 2017 roku i momentalnie zyskał na popularności. Decyduje o tym kilka czynników, jednak dominujący jest chyba fakt, że to miejsce stworzone z pasji.
Casa Italia w Słupsku
Casa Italia po polsku oznacza „Dom Włoski”. Nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ od samego początku chciano stworzyć miejsce, w którym wszyscy czują się jak jedna rodzina.
„Moim celem było stworzyć restaurację, która zaspokoi potrzeby wszystkich segmentów rynkowych: studenci, rodziny, emeryci, wczasowicze, biznesmeni – wszyscy u nas czują się równi, każdy znajdzie coś dla siebie.”
Gulio Caldeo, właściciel restauracji.
Intencje widoczne w cenach
Jego słowa potwierdzają ceny w menu. Są w nim potrawy zarówno za kilkanaście, kilkadziesiąt, jak i za kilkaset złotych. Każdy znajdzie coś dla siebie nie wychodząc przy tym z pustym portfelem czy długiem na karcie kredytowej.
Przedmioty z wielu miejsc
Gulio Caldeo podróżował po wielu regionach we Włoszech i odwiedził wielu rzemieślników. Każdy z nich zrobił dla niego ręcznie wykonany przedmiot i każdy z nich możemy podziwiać podczas pobytu w restauracji, jak np. gliniane, ręcznie malowane talerze z herbami miast we Włoszech, ręcznie malowane kafelki czy gliniane talerze na których podawane są posiłki.
Czytaj również:Gdzie zjeść pizzę w Słupsku? >>>
Wyjątkowy piec
W Casa Italia znajdziemy także ręcznie robiony piec, który również ma swoją historię. Piec został zrobiony na zamówienie przez rodzinę ze stuletnią tradycją, mieszkającą we Włoszech. Ten piękny włoski piec został pomalowany na miejscu przez Słupskich malarzy.
Na ścianach znajdziemy piękne, unikalne i autorskie zdjęcia, wykonane i podarowane przez samego Rino Barillari zwanego jako „The King Of Paparazzi”.
Casa Italia – więcej, niż wystrój
Nie tylko wystrój zasługuje na uznanie. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze starannie dobranych półproduktów najwyższej jakości. Towary takie jak kawa, mąka, sery, wędliny i mięsa sprowadzane są tylko i wyłącznie z Włoch a makarony czy ciasto są robione własnoręcznie na miejscu.
Dania tablicowe
Casa Italia w swoim menu ma także „3 dania tablicowe”. Są to dania premium, które zmieniają się codziennie i nie znajdziemy ich w karcie, ze względu na świeżość produktów. Jeżeli dany produkt jest dostępny jak np. świeży homar z Włoch – znajdzie się na tablicy i zniknie z niej następnego dnia.
Za jakość przygotowywanych posiłków odpowiedzialny jest Szef Kuchni Dominico Trantinella – kucharz z federacji Włoskiej z Calabrii. Znany na całe Włochy.
Doskonałe wino
W prawdziwej włoskiej restauracji nie może zabraknąć prawdziwego Włoskiego wina. Tego pilnuje Mauro Colacino, znany producent win z Calabrii. Mauro sprowadza je specjalnie dla nich, a jedno z win produkuje na zamówienie.
Muzyka – tego nie mogło zabraknąć
W lokalu nie brakuje także muzyki! Zdarzają się koncerty włoskich wykonawców i nie tylko. Obsługa składa się z bardzo wykwalifikowanych kelnerów. Sposób podawania potraw jest wyjątkowy i profesjonalny, a kontakt ze strony Szefa Kuchni wyjątkowy. Pan Dominico podchodzi do klientów, pyta czy wszystko w porządku a nawet osobiście przynosi posiłki.
Na koniec warto dodać, że weganie i wegetarianie także znajdą coś dla siebie w niepowtarzalnym Casa Italia!
Komentarze