Kebab turecki - rodzaje.

Jak smakuje prawdziwy kebab turecki?

Turcy twierdzą, że podstawowymi elementami decydującymi o tym, czy ​​jedzenie smakuje dobrze, są: sól, tłuszcz, kwas i ciepło. Choć każde z tych słów odnosi się do nieco innej sfery odczuć, to wszystkie spotykają się typowo tureckiej potrawie, jaką jest kebab turecki.

Początkującemu smakoszowi może wydawać się, że kebab to kebab. Tymczasem smakosz zaawansowany, który z niejednego tureckiego pieca kebab jadł, wymienia i rozpoznaje kilka różnych ich rodzajów i z zamkniętymi oczami nazwie każdy, który trafi do jego ust.

Nie przejmuj się za bardzo, jeśli pomylisz kebab Adana z kebabem Urfa. Choć ten drugi jest mniej ostry, to nawet miejscowym zdarza się popełnić ten błąd. Ponieważ ostre papryczki chilli nie są powszechnie używane w Turcji, kelnerzy są przyzwyczajeni do najczęściej zadawanych pytań o to, który kebab jak smakuje i który spełni konkretne wymagania smakowe.

Kebab turecki i kraina, z której pochodzi

Historia kebaba sięga do odległych czasów i do wielu różnych miejsc (stąd wynika różna pisownia od kabob do kebap). „Najnowsze wykopaliska pokazują, że pierwszy archetyp ruin związanych z kebabem datowany jest na XVII wiek w Grecji”, powiedział w wywiadzie telewizyjnym dr Burak Mil, który kieruje wydziałem turystyki i zarządzania hotelami na Uniwersytecie Arel w Stambule. „Tak więc kebab można uznać za część wspólnej kultury w regionie Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu”.

Choć wyczerpująca lista wszystkich kebabów wyprodukowanych lub pochodzących z terytoriów osmańskich byłaby zbyt długa, aby ją przeczytać, to nie ulega wątpliwości, że krainą, z której pochodzi kebab turecki, jest Turcja. Różnice w natężeniu różnych smaków, którymi charakteryzuje się kebab, wskazują na pochodzenie tej potrawy z różnych części dawnego imperium.

Cag — pierwszy znany kebab turecki

Kebab Cag jest jednym z najstarszych oryginalnych tureckich kebabów. Wykonany z mięsa jagnięcego kebab Cag wygląda jak popularny współcześnie kebab doner, ale jest ułożony poziomo. Uważa się, że jest pierwotnie związany z Erzurum we wschodnim regionie Turcji. Jest całkiem możliwe, że XVII-wieczny podróżnik Evliya Celebi mógł mówić o kebabie Cag, gdy wspomniał o mięsie z szaszłyków w swoim epickim dziele „Seyahat name”.

Kebab turecki Cag jest zrobiony z kawałków lekko tłustego mięsa jagnięcego, baraniego lub koziego, marynowanego przez 24 godziny w soli, czarnym pieprzu i słodkiej cebuli. Dopiero później jest pieczony na rożnie. Mięso jest krojone z rożna na szpikulec, z jednej strony soczyście różowe, z drugiej karmelizowane i podawane z lawą (wymawia się lawasz) lub płaskim chlebem i grillowanym zielonym pieprzem.

Podobno ten smak może zmienić niezdecydowanych wegetarian w ryczących mięsożerców i sporadycznie jedzących mięso w jego pełnoetatowych wielbicieli. Spróbujesz?

Komentarze